Herkkä vs herkistynyt iho

Vaikka 60 % väestöstä luokittelee ihonsa herkäksi, moni voi silti olla väärässä. Toisilla on itseasiassa herkistynyt iho – ihoa ärsyttävä vaiva, joka johtuu ulkoisista tekijöistä. Herkistynyt iho on ohut tai jopa läpinäkyvä, sekä kuiva ja kosteutuksen tarpeessa. Iho voi tuntua kiristävältä puhdistuksen jälkeen, jääden kirkkaan punaiseksi ja mahdollisesti kihelmöiväksi tai kuumottavaksi.

PERINNÖLLINEN VAI AIHEUTETTU

Oikeasti herkkä iho on perinnöllinen vaiva, joka tekee ihosta herkän punoitukselle ja allergioille. Erityisen ohut iho ja vähemmän ihopigmenttiä kuuluvat herkkään ihoon. Ihopigmentin vähyys johtaa helpommin rikkoutuvaan ihon suojaan. Verisuonet ovat usein lähempänä ihon pintaa, jolloin ulkoiset ärsykkeet pääsevät stimuloimaan niitä helpommin.

Herkistynyt iho johtuu yleensä ympäristöstä tai elämäntavoista. Saasteet, stressi, lääkitys, hormonit, ruokavalio, ilmaston muutokset, ihonhoitotuotteet sekä tupakointi voivat heikentää ihon suojaa ja altistaa ihon ulkoisille ärsykkeille. Ne saavat ihon punoittamaan ja ärsyyntymään.

Valitettavasti perinnöllistä herkkää ihoa ei juuri voida parantaa, mutta sen oireita voidaan rauhoittaa ja hallita hyvän ihonhoidon avulla. Herkistynyt iho puolestaan voidaan palauttaa parantamalla ihon luonnollista suojaa ja poistamalla ulkoiset tekijät, jotka aiheuttavat ihon herkistymisen.

“60% of the population class themselves as having sensitive skin, but many are mistaken”

Lisää punoittavan ihon hoidosta

Punoituksen syyt & ehkäisy

Herkistynyt ja herkkä iho ovat yleisiä iho-ongelmia...

6 tapaa rauhoittaa punoitusta

6 tapaa rauhoittaa punoitusta – Calmwise™ Colour Correct...

Punoittavan ihon ratkaisu

Medik8 lähestyy punoittavan ihon hoitoa eri tavalla...