Iho ja sen rakenne

Kehosi ensimmäisenä puolustusmekanismina ympäristöä vastaan, ihosi on monimutkainen suoja, joka on suunniteltu pitämään sisäelimesi turvassa ja terveinä. Iho muodostuu kolmesta kerroksesta; ulkoisin suoja eli epidermis, keskimmäinen kollageeniä sisältävä dermis sekä alimpana pehmeä ihonalaiskerros.

Iho mikroskooppisessa tarkastelussa

Aloitetaan alimmasta kerroksesta, josta löytyy ihonalaiskudosta. Sitä käytetään pääasiassa rasvan varastoimiseen, sekä sieltä löytyy suuria verisuonia, jotka antavat ravinteita iholle.

Kerrosta ylempänä löytyy dermis, eli verinahka. Täältä löytyy ihon kollageeni ja elastiinisäikeet, järjestäytyneiden molekyylien ympäröimänä. Tämä ihon kerros aistii kosketuksen ja lämmön, sekä osana sitä ovat myös karvatupet ja hikirauhaset. Dermiksessä kulkee myös verisuonia, jotka välittävät tärkeitä ravinteita ihosoluille.

Ihon päällimmäisin kerros on epidermis, eli orvaskesi. Sen voi edelleen jakaa viiteen eri kerrokseen, joilla jokaisella on oma ainutlaatuinen toiminta ja ominaisuus. Ihosolut muodostuvat näistä alimmassa, stratum basale- eli tyvikerroksessa. Siellä solut jakaantuvat nopeasti sillä ne sisältävät vielä DNA:ta varastoivan tuman. Tässä kerroksessa on myös melanosyyttejä, soluja, jotka tuottavat melaniiniä ja antavat iholle sen värin. Tyvikerroksen ihosolut kokevat pieniä muutoksia kulkiessaan loppujen ihon kerrosten läpi noustessaan kohti ihon pintaa. Ylimmissä kerroksissa solut menettävät tumansa ja muuttuvat litteiksi, kuolleiksi ihosoluiksi, joita kutsutaan keratinosyyteiksi. Nämä kuolleet ihosolut hilseilevät pois ajan kanssa paljastaen uutta, tuoretta ihoa.

Epidermiksen ylin kerros on stratum corneum, eli sarveissolukerros. Se koostuu täysin kuolleiden ihosolujen muodostamista, tiiliseinämäisistä kerroksista. Ihosolujen välissä on lipidejä (öljyliukoisia molekyylejä) jotka toimivat rakennelman laastina. Lipidit koostuvat keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista. Tämä rakenne muodostaa läpäisemättömän suojan ympäristöä vastaan, suojaten ihoa patogeeneiltä sekä kosteuden haihtumiselta. Ihon pH on noin 4.5-5.5; hieman hapokas johtuen talikerroksesta, joka suojaa emäshakuisilta patogeeneiltä.

Iho on kehomme suurin elin, ja ikääntyessämme se alkaa hajoamaan. Vuosien saatossa ja auringon valon kuluttaessa ihoamme, dermiksessä sijaitseva kollageeni ja elastiini alkavat heikentyä, ja iho menettää kiinteyttään ja kimmoisuuttaan. Ihosolujen uusiutuminen on hitaampaa, joka johtaa ihon ohenemiseen ja ympäristöltä suojaavan kerroksen heikentymiseen. Näin ollen myös vettä pääsee haihtumaan enemmän iholta, ja ikääntynyt iho onkin usein kuiva. Luo lisää ihoa ikäännyttävistä tekijöistä täältä.

Anti-ageing ihonhoito on todella tärkeää, mikäli haluat näyttää 30-vuotiaalta ollessasi 40-vuotias. Mutta kyse on muustakin kuin kellon kääntämisestä taaksepäin. Kyse on myös yksinkertaisesti mahdollisimman terveen ihon tavoittamisesta: tasainen, hehkuva ja säteilevä lopputulos – välittämättä ihotyypistäsi. Siksi lisäämmekin anti-ageing aktiiviaineita kaikkiin tuotteisiimme, jotta sinun ei tarvitse koskaan tehdä ihonhoidossasi kompromissia.

Valitettavasti auringonvalo on suurin ennenaikaisen ikääntymisen aiheuttaja – se on vastuussa jopa 80%:sta kasvoilla nähtävistä ikääntymisen merkeistä. 1 Auringonsäteet luovat vapaita radikaaleja, jotka heikentävät ihon kollageenia, joka johtaa juonteiden ja ryppyjen ilmenemiseen. Käytä päivittäin laajaspektristä SPF 30 aurinkosuojaa, kuten Advanced Day Total Protect™ suojataksesi herkkiä ihosolujasi haitallisilta UV-säteiltä. Lisää aamurutiiniisi kollageenintuotantoa stimuloivaa C-vitamiinia, sekä iltarutiiniisi A-vitaminia. A-vitamiini pystyy nopeuttamaan ihosolujen uusiutumista, johtaen terveempään ja nuorekkaampaan ihoon. Seuraa Medik8:in ammattitaidolla suunnittelemaa anti-ageing ihonhoitorutiinia saadaksesi kauniin ihon läpi elämäsi.


1 F. Flament et al., Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2013, 6, pp 221-232

Lue lisää

Vaikuttavat ainesosat

Etsi Medik8-tuotteiden vaikuttavat ainesosat. Löydät tarkemmat tiedot tehoaineista ja niiden vaikutuksista ihoosi.

Ihonhoitorutiinisi selitettynä

Selvitä, miten aloitat ihonhoitosi, kun tuotteita on paljon.

Vapaat radikaalit ja antioksidantit

Lyhyt oppimäärä vapaista radikaaleista...

C-vitamiinin asiantuntijat

Anti-ageing ihonhoidon kiistaton tähti, sekä tärkeä osa Medik8 ihonhoitorutiinia.