Kaikki mitä sinun tulee tietää hyperpigmentaatiosta

Kaikki mitä sinun tulee tietää hyperpigmentaatiosta - Medik8.fi

Tiesitkö että samea ja värjäytynyt iho on yleisempi ikääntymisen merkki kuin juonteet ja rypyt? Viimeaikainen tanskalainen tutkimus osoittaa, että useimmat ihmiset pitävät värjääntymiä ja pigmenttimuutoksia suurimpana nuorekkaan ihon estäjänä. Harmiksemme hyperpigmentaatio on yksi niistä vaivoista, joka voi ilmetä aivan yhtäkkiä – yhtenä päivänä paistattelet auringossa ja seuraavana olet täynnä kaiken kokoisia ja muotoisia maksaläiskiä. Mutta olivatpa vaivanasi maksaläiskät, aurinkovauriot tai aknearvet, niiden ymmärtäminen – kuten niiden aiheutuminen ja laajeneminen – on avainasemassa niiden torjumiseen ja ennaltaehkäisemiseen oikealla hoidolla.

 

Mitä on hyperpigmentaatio?

Hyperpigmentaatio on melaniinin – pigmentin, joka antaa iholle, hiuksille sekä silmille niitten luontaisen värin – ylituotantoa tietyillä alueilla.  Tämä aiheuttaa paikallisia tummia läiskiä ja värjääntymiä iholla. Nämä värjääntymät voivat olla vaaleanruskeita tai mustia, ja usein niiden koko ja muoto vaihtelee. Pisamat, maksaläiskät sekä aknearvet ovat kaikki esimerkkejä hyperpigmentaatiosta. Vaikka hyperpigmentaatiota voi esiintyä kenellä tahansa ja missä tahansa elämän vaiheessa, se on yleisempää tummemmilla ihonsävyillä. Tämä johtuu siitä, että melaniinia on lähtökohtaisestikin tummemmassa ihossa enemmän, joten se on alttiimpi sävymuutoksille. Vaikka hyperpigmentaatio onkin vaaraton, voi se silti aiheuttaa suurtakin haittaa etenkin sen esiintyessä ihoalueilla, jotka ovat jatkuvasti esillä - kuten kasvoilla, käsissä ja dekolteen alueella. Hyperpigmentaatiota on montaa eri muotoa, mutta pääsääntöisesti ne voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:

 

1. Hormonaalinen

Estrogeenitason nousu normaalia korkeammalle tasolle voi johtaa vaivaan nimeltä melasma. Tällöin iholle voi ilmestyä suuriakin tummentuneita alueita. Melasmasta johtuen monet naiset huomaavat tasaisia tummia alueita ilmestyvän iholle raskauden aikana tai ehkäisypillerien käytön myötä. Itse asiassa, vaiva ilmenee niin usealla raskaana olevalla naisella (jopa 90%:lla) että sitä kutsutaan myös nimellä ’raskausnaamio’. Hyvä uutinen kuitenkin on, että usein melasma voi hävitä itsestään, kunhan estrogeenitasot laskevat takaisin normaaliin lukemiin – synnytyksen jälkeen tai ehkäisypillerien käytön loppuessa. Huonot uutiset? Pigmenttimuutosten häviäminen kokonaan voi viedä muutaman kuukauden, tai jopa muutaman vuoden.

 

2. Tulehduksellinen

Tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota (Post-inflammatory hyperpigmentation, eli PIH) esiintyy finnin tai haavan parantumisen jälkeen. Se on ihon luontainen reaktio, joka seuraa aina tulehtuneen haavan parantuessa. Kun tulehdus hälvenee ja vaurio alkaa parantua, iho tuottaa usein reaktiona tähän liian paljon melaniinia, jonka takia parantunut alue näyttää tummemmalta. PIH hälvenee ajan mittaan hoitamattomanakin, mutta tässä voi kestää pigmenttimuutoksen vahvuudesta riippuen kolmesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Yleisesti voidaankin sanoa, että mitä voimakkaampi tulehdus on ollut, sitä voimakkaampana myös PIH ilmenee.

 

3. Auringon aiheuttama

Tällä tarkoitetaan useimmiten maksaläiskiä. Tällaiset hyperpigmentaatiot johtuvat auringosta ja sen aiheuttamista vaurioista. Maksaläiskistä käytetään myös nimeä ’Age Spots’, mutta nimestä huolimatta iällä ei ole mitään tekemistä niiden kanssa. Niitä voi ilmetä kenellä tahansa ja missä tahansa elämän vaiheessa. Mielenkiintoista kuitenkin on, että ne eivät usein ilmene heti, vaan 20-vuotiaana saamasi aurinkovauriot saattavat näkyä ihollasi pigmenttimuutoksina vasta ollessasi 30 tai 40, jonka takia onkin erittäin tärkeää käyttää aurinkosuojaa joka päivä.

 

Kuinka estää hyperpigmentaatio?

Auringonvalo pahentaa kaikkia hyperpigmentaatioita, joten kunnollinen aurinkosuoja on ehdoton. Paras tapa torjua ja ennaltaehkäistä hyperpigmentaatiota on käyttää päivittäin laajaspektristä, vähintään SPF 30 suojakertoimella varusteltua aurinkosuojaa. Myös suojaavien vaatteiden, kuten hattujen ja aurinkolasien käyttö auttaa parantamaan suojautumista, sekä suosittelemme varjossa oleskelua aina kun mahdollista. Epäpuhtauksille taipuvaista ihoa ei myöskään koskaan tulisi kosketella tai puristella. Vaikka näppylän poisto olisi suoritettu oikein, se voi silti syventää tulehdusta sekä tehdä aknearven muodostumisesta todennäköisempää.

 

Kuinka hoitaa hyperpigmentaatiota?

Kemialliset kuorinnat Medik8 tarjoaa ammattimaisen whitePeel- kuorinnan, joka on tarkoitettu samealle ja pigmenttimuutoksista kärsivälle iholle. Kuorinnassa käytetyt edistyksekkäät kuorivat hapot poistavat kuolleet ja värjääntyneet ihosolut samalla kuljettaen ihoon pigmentaatiota vähentäviä aineita.

Vaikka kevyet kuorinnat kuten whitePeel mielletään usein turvallisiksi ja kaikille ihotyypeille sopiviksi, kannattaa PIH:n taipuvaisten sekä tummemman ihopigmentin omaavien miettiä kuorintaa tarkasti, sillä hoito voi jopa pahentaa ihon tilannetta, jos sitä ei suoriteta oikein.  Keskustele aiheesta aina etukäteen koulutetun ammattilaisen kanssa.

Oxyresveratroli

Aiempina vuosina hyperpigmentaatiota hoidettiin yleensä hydrokinonilla. Viime aikoina sen turvallisuutta on kuitenkin pidetty kiistanalaisena. Tästä syystä Medik8 tutkijat kehittivät patentoidun Oxy-R teknologian: tehokkaasti kirkastava yhdiste, jonka on kliinisesti todistettu antavan kirkkaan ja tasaisemman lopputuloksen vain kahdessa viikossa. Kemiallisesti oxyresveratroli (Oxy-R) on samankaltainen kuin hyvin tunnettu resveratroli, mutta mukaan on liitetty vielä yksi happiryhmä. Oxyresveratroli edistää tasaista ihonsävyä estämällä tyrosinaasia, ylimääräistä melaniinia muodostavaa entsyymiä muodostumasta. Oxy-R on huomattava kehitysaskel kirkastavan ihonhoidon saralla, sillä sen on todistettu olevan jopa 32x tehokkaampi raaka-aine kuin kojihappoa (toinen yleinen hyperpigmentaation hoitoon käytetty aktiiviaine.

Chemical Exfoliators

AHA-hapot, kuten mantelihappo, ovat tehokkaita aineita häivyttämään hyperpigmentaatiota. Paikallisesti käytettynä ne hellävaraisesti liuottavat sidoksia, jotka pitävät kuolleet ihosolut kiinni toisissaan. Niiden alta paljastuu uutta, kirkasta ja tasaista ihoa. Koska pigmentaatio vaikuttaa useammassa ihon kerroksessa, täytyy kuorintojen olla säännöllisiä. Ne ovat tehokas tapa nopeuttaa parantumisprosessia, etenkin jos niitä käytetään yhdessä oxyresveratrolin kanssa.

[1] Y. M. Kim et al, Oxyresveratrol and Hydroxystilbene Compounds, The Journal of Biological Chemistry, 2002, 277(18), pp 16340-16344

[2] Proven via an independent consumer study

Tested over 4 weeks on 50 participants aged 35-70 with hyperpigmentation skin concerns


Vanhempi postaus